top of page
Search

Wat kunnen ondernemers in de toekomst verwachten?


In lijn der verwachtingen zal op 30 juni stap vier van het openingsplan zijn intreding doen, mits de besmettingen blijven afnemen en de R-waarde c.q. reproductiegetal consequent onder de 0,85 blijft. Dit houdt in dat de horeca weer volledig open mag, de toegestane groepsgrootte groeit naar acht personen en evenementen weer worden toegestaan. Wanneer men een toegangsbewijs c.q. negatieve coronatest of vaccinatiebewijs kan laten zien, zou (onder bepaalde voorwaarden) meer mogelijk zijn. Deze verruimingen zien vooral op het openstellen van horecagelegenheden voor uiteten, exploitatie van culturele instellingen, publiek bij professionele sportwedstrijden en andere (geplaceerde) evenementen. Denk hierbij aan – bijvoorbeeld – een hoger maximum voor het toegestane aantal mensen binnen een groep en het vervallen van de anderhalve meter afstand in de buitenlucht. De verruimingen en specifieke richtlijnen zullen echter op een later tijdstip nog moeten worden bevestigd door de overheid.

Wanneer alle doelstellingen (grotendeels) worden gehaald, vinden vanaf 21 juli onder de noemer van stap vijf verdere verruimingen plaats met betrekking tot de maximale grootte van groepen in binnenruimten (100 personen of meer indien de oppervlaktenormen dat toelaten), de openstelling van horecagelegenheden, exploitatie van culturele instellingen en evenementen (onder bepaalde voorwaarden). Binnen- en buitensporten zijn ook weer toegestaan. Daarnaast wordt het weer mogelijk om ongeplaceerde evenementen te houden en discotheken en nachtclubs (gedeeltelijk) te openen onder de voorwaarde van toegangstesten. Evenals bij stap drie en vier zullen tijdens het implementeren van deze stap verdere verruimingen komen voor het openstellen van horecagelegenheden voor uiteten, exploitatie van culturele instellingen, publiek bij professionele sportwedstrijden en andere (geplaceerde) evenementen.

Ter waarschuwing van hetgeen gaat komen in de aanloop naar en het begin van 2022, wil het team van De Horeca Gids ondernemers attenderen op een aanzienlijke kans op een derde, al zij het lichtere, lockdown komend najaar en/of winter. Echter, het afbouwen van de maatregelen en een terugkering naar de normale ‘contactmaatschappij’ in voorjaar van 2022 valt binnen de prognose.

Ter indicatie van de progressie (van de bestrijding) van het virus kan men het coronadashboard van de rijksoverheid raadplegen. De progressie wordt gekwantificeerd in een zogenaamd risiconiveau dat elke twee weken wordt geüpdatet. In veiligheidsregio Zuid-Limburg is de situatie thans zeer ernstig met 164 positieve testen per 100.000 inwoners per week en 56,9 ziekenhuisopnames (incl. IC) per 1 miljoen inwoners per week. Rond 8 juni wordt het risiconiveau opnieuw bepaald.

Voor een specificering per gemeente kan men klikken op de onderstaande links:

Downloads

Poster openingsregels

Tijdelijke uitvoeringsregels
terrassen Maastricht 2021

bottom of page