top of page
Search

Sancties bij overtreden Corona-maatregelen op het terras


De horecaondernemer dient tijdens de heropening van het terras en de binnen-horeca dus een aantal richtlijnen te volgen. Deze richtlijnen hebben wij hier verder uitgelegd.

Indien de ondernemer zich daar niet aan houdt, kan hij gesanctioneerd worden door een politieagent, boa of anderszins door de burgemeester. In principe is het de bedoeling dat de handhavers in eerste instanties waarschuwingen uitdelen. Dit werd ook in een persbericht van de minister van Justitie en Veiligheid, dhr. F. Grapperhaus (CDA) bevestigd. In de regel is het dan ook zo dat de meeste horecazaken, die zich niet aan de regels houden, mondeling of schriftelijk hierover een waarschuwing ontvangen.

Indien de horecaondernemer zich ondanks de waarschuwingen niet conform de maatregelen gedraagt, dan kan de horecaondernemer een bestuurlijke boete ontvangen ter hoogte van 4000 euro. Het is hierbij ook belangrijk dat de boete niet in de vorm van een strafbeschikking door de handhavers wordt opgelegd, maar in de vorm van een bestuurlijk boete op grond van de Algemene wet Bestuursrecht door de burgemeester. De politie, boa's en overige handhavers hebben in deze enkel een signalerende functie.

Indien ook een bestuurlijke boete niet werkt om ervoor te zorgen dat de horecaonderneming zich aan de regels houdt, kan in het uiterste geval de onderneming voor minimaal een week worden gesloten. Dit wordt gedaan met het instrument: last onder bestuursdwang. Dit wordt door de burgemeester opgelegd.

Bent u benieuwd naar de juridische belichaming van de bestuurlijke boete en last onder bestuursdwang? Kijk dan eens naar onze artikelen over de bestuurlijke boete en de last onder bestuursdwang.

Downloads

Poster openingsregels

Tijdelijke uitvoeringsregels
terrassen Maastricht 2021

bottom of page